Az ősz tápláló kincse: a sütőtök + sütőtökös latte recept

Az ősz beköszöntével egyre több háztartásban kerül elő az évszak egyik legnépszerűbb zöldsége, a sütőtök. Az élénk narancssárga színű finomság nemcsak az ízlelőbimbóinkat kényezteti, hanem számos pozitív hatása van a szervezetre. A sütőtök tápanyagokban gazdag, emellett rendkívül sokoldalúan felhasználható alapanyag levesekhez, főételekhez, desszertekhez.

Milyen tápanyagokat tartalmaz a sütőtök?

A sütőtök kalóriatartalma alacsony (100 g sütőtök kb. 26-30 kalóriát tartalmaz), ellenben tele van tápanyagokkal, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. 

A sütőtök kiemelkedő forrása a béta-karotinnak, amely az A-vitamin provitaminja (vitamin előanyaga). Az A-vitamin kulcsfontosságú a szem egészségének megőrzésében, valamint erősíti az immunrendszert és hozzájárul a bőr egészségéhez.

Gazdag C-vitaminban, mely kiváló antioxidáns és ezáltal hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, elősegíti a sebgyógyulást. Az E-vitamin, amely szintén megtalálható a sütőtökben egy másik fontos antioxidáns, amely védi a sejteket az oxidatív stressztől és segíthet megelőzni a krónikus betegségeket.

Kálium tartalma fontos szerepet játszik a szív egészségének fenntartásában, segít szabályozni a vérnyomást, és elősegíti az izmok és az idegek megfelelő működését. A benne lévő magnézium szintén elengedhetetlen az izmok és idegek megfelelő működéséhez, a csontok egészségéhez és a szívritmus szabályozásához. Remek cinkforrás, amely a sejtosztódásban, az immunválaszban és a sebgyógyulásban játszik szerepet.

Miért fogyasszunk sütőtököt?

Az A-vitaminban gazdag ételek, mint a sütőtök, segítenek megvédeni a szemet a korral járó makuladegenerációtól és más látásproblémáktól. 

A sütőtökben található magas C-vitamin és béta-karotin tartalom támogatja az immunrendszer működését. A C-vitamin antioxidáns hatásával segít megelőzni a megfázásokat és egyéb fertőzéseket, míg az A-vitamin erősíti az immunválaszt, fokozza a fehérvérsejtek működését.

A sütőtök kiváló a bőr szépsége szempontjából is, hiszen antioxidánsai, mint a fent említett C- és E-vitamin, segítenek a szabadgyökök okozta sejtkárosodások csökkentésében. A C-vitamin kulcsszerepet játszik továbbá a kollagéntermelésben, amely a bőr rugalmasságát és feszességét biztosítja, ezáltal fiatalabb megjelenést kölcsönözve.

A sütőtökben lévő kálium segít szabályozni a vérnyomást, amely hozzájárul a szívbetegségek kockázatának csökkentéséhez. Emellett a sütőtök rosttartalma segít csökkenteni a „rossz” LDL koleszterinszintet, így támogatva a szív- és érrendszeri egészséget.

 A magas rosttartalom elősegíti a megfelelő bélműködést is, segíthet megelőzni a székrekedést, és hozzájárul a bélflóra egyensúlyának fenntartásához. A rostban gazdag étrend emellett segít szabályozni a vércukorszintet és csökkentheti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Sütőtökös latte recept

Egy kisebb sütőtököt darabolj fel és süsd meg a szokásos módon. Ha megsült, a belsejét kapard ki és tedd a trumixgépbe. Adj hozzá ízlés szerint ceyloni fahéjat, szegfűszeget, kardamomot, gyömbért, édesítőszert. Öntsd fel 1 liter forró mandulatejjel és turmixold addig, amíg krémes nem lesz. Tálaláskor szórd meg fahéjjal. 

A recept forrása: www.bnswellness.hu/egeszsges-es-nagyon-finom-greta-blogbejegyzese/

Személyre szabott tanácsadásért keress elérhetőségeimen, további hasznos tartalmakért pedig kövesd a blogomat!

A cikk szerzője:

Picture of Lilla

Lilla

Varga Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó vagyok, akit saját egészségügyi problémájának megoldása iránti vágy vezetett erre a pályára.

Partnereim