Csökkenti a gyulladást, erősíti az immunrendszert és még jót is alszol tőle: az aranytej

Az aranytej egy ősi indiai ital, melyet évszázadok óta fogyasztanak számos pozitív hatásai miatt pl. jobb közérzet és pihentetőbb alvás. Jellegzetes sárga színét fő összetevője a kurkuma nevű fűszer adja, melyhez ízlés szerint adható gyömbér, fahéj, méz és bors is.

A kurkumát ősidők óta használják ízületi problémák enyhítésére, hiszen hatékony gyulladáscsökkentő, ezen túlmenően tudományos kutatások bizonyítják, hogy enyhíti a depressziót, serkenti az agyi funkciókat és csökkenti az Alzheimer kór kialakulásának az esélyét. Ha ez még nem lenne elég, kiváló immunerősítő, valamint segíti a máj méregtelenítő funkcióit is.

A gyömbér szintén rendkívül sokoldalú gyógynövény és fűszer. Rendelkezik immunerősítő és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal, emellett serkenti a keringést, javítja az emésztést, enyhíti a menstruációs görcsöket, illetve légúti fertőzések kezelésében is hasznos segítség.

Amennyiben fahéjat is adsz az italhoz, lehetőleg ceylonit használj és ne cassiait, mert a cassiai fahéjban lévő magasabb kumarin tartalom károsíthatja a májat. A fahéj jótékony hatással van a vércukorszintre és a vérnyomásra, csökkenti a koleszterinszintet, serkenti az emésztést, továbbá gátolja a baktériumok szaporodását.

Recept:

  • kb. 2 dl növényi tej (cukormentes)
  • ¼ tk kurkuma
  • ¼ tk gyömbér
  • ¼ tk fahéj
  • Langyosítsd meg a tejet, tedd bele a fűszereket, idd meg vacsora után és élvezd éjszaka pozitív hatásait!

A cikk szerzője:

Picture of Lilla

Lilla

Varga Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó vagyok, akit saját egészségügyi problémájának megoldása iránti vágy vezetett erre a pályára.

Partnereim