Diéta vs. életmódváltás

Diéta és életmódváltás

Újévkor vagy az egyes ünnepi lakomákat követően gyakran hangzik el az a mondat „Holnaptól életmódot váltok.” Te is voltál már így? Ebben a bejegyzésben a különböző diéták és az életmódváltás közötti eltérést szeretném bemutatni, valamint ösztönözni szeretnélek arra, hogy vágj bele az egészséges életmódba. Hidd el, szervezeted meghálálja, ha törődsz vele!

A diéta és az életmódváltás közötti különbség

A divatos diéták, trendek általában a táplálkozás során történő megvonásokról szólnak, melyek egy ideig látványos eredményeket hozhatnak. Igen ám, de ahogy véget ér a diéta, visszatérnek a korábbi étkezési szokások és újra megjelenik a probléma is, amit meg akartunk szüntetni pl. túlsúly, rossz közérzet.

A kalóriák számlálásával az a gond, hogy nem zsírból, hanem izomból fog fogyni az illető, továbbá az erősen ketogén diéták stresszt jelentek a szervezet számára és megemelik a kortizol szintet, illetve hiányállapotokhoz vezethetnek. A havi fél – 1 kg fogyás sokkal jobb a szervezet számára, bár nyilván nem olyan gyors és szembeszökő az eredmény.

Sokan az életmódváltást az önsanyargatással azonosítják, ezért eleve negatív érzéseik vannak, holott az egészséges életmód nem azonos egy fogyókúrás trenddel sem.

Az életmódváltás nemcsak táplálkozásból áll. A hosszútávú pozitív változások elérése érdekében lassan kell új szokásokat beépíteni a mindennapi rutinba.

Egyes kutatások szerint az új szokások kialakításához 21 nap szükséges, mások szerint 30 nap, megint csak mások szerint 66 nap. Én úgy gondolom, hogy új szokások akkor tudnak kialakulni, ha élvezzük, amit csinálunk.

Hogyan kezdjünk bele az életmódváltásba? Először is tegyük rendbe fejben a dolgokat, miért is akarunk változtatni az életünkön? Krónikus betegséggel küzdünk vagy nem tetszik, amit a tükörben látunk? Ha már felismertük, hogy változtatásra van szükség, akkor jó úton járunk. Ne mások miatt változtass, hanem magadért! Ha Te rendben vagy, akkor tudsz másoknak is adni és segíteni.

Életmódváltás

Az életmódváltás területei

Az egyik legfontosabb terület egyértelműen a táplálkozás. Manapság rengeteg táplálkozási irányzat létezik. Van, aki meggyőződésből van, aki divatból követ egy – egy étrendet, de valljuk be, a többség nem foglalkozik azzal, hogy mi kerül a tányérjára.

Mindenki más, ezért nem működik ugyanaz az étrend mindenkinél. Azt viszont érdemes szem előtt tartani, hogy a zöldségek, gyümölcsök, teljes értékű gabonák és magvak beillesztése az étkezési szokásokba, a bennük lévő rost, vitamin és ásványianyag tartalom miatt javíthatja az egészséget.

A másik fontos alappillére az életmódváltásnak, a testmozgás. Fontos, hogy ha korábban nem mozogtál, akkor kezdd pl. napi 30 perc sétával és fokozatosan állj át nagyobb intenzitást igénylő mozgásformára. Amennyiben megoldható, próbálj napi szinten testmozgást végezni, ehhez nem kell órákat tölteni a konditeremben, rengeteg online ingyenes edzővideó létezik. A lényeg, hogy élvezd, amit csinálsz.

Mindenki ismeri a mondást „Ép testben ép lélek”. Nagyon sok betegség hátterében lelki eredetű okok állnak, melyek elakadásból, szorongásból, félelemből fakadnak. Próbáld a negatív gondolatokat pozitívakkal helyettesíteni. Ez persze figyelmet és némi odafigyelést igényel.

És a legfontosabb, kezeld a stresszt! Ennek érdekében próbálj napi 7-8 órát aludni, hogy a test és az elme regenerálódni tudjon. Iktass be napi szinten olyan kikapcsolódást jelentő tevékenységeket, mint a meditáció, légzéstechnika, olvasás, séta a természetben, sport, tánc stb.

Mai rohanó világunkban hajlamosak vagyunk elfelejteni pihenni. Ha túlterheljük magunkat és nem tudunk feltöltődni, könnyen kiéghetünk, mely különböző betegségek kialakulásához vezethet. Az öngondoskodásra szánt idő nem elpazarolt!

Ez a sok információ elsőre ijesztő lehet, tudatosságot és cselekvést igényel, de nagyon fontos, hogy ezt nem egyszerre kell megvalósítani. Lassan, apró lépésenként, a folyamatot élvezve lehet csak új szokásokat beépíteni az életünkbe.

Ha nem tudod hogyan indulj el az egészséges életmód felé, keress bizalommal, támogatlak és segítelek ezen az úton!

A cikk szerzője:

Picture of Lilla

Lilla

Varga Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó vagyok, akit saját egészségügyi problémájának megoldása iránti vágy vezetett erre a pályára.