Mi befolyásolja 70%-ban az immunitásodat, avagy beszéljünk a bélflóráról

beszéljünk a bélflóráról

Manapság rengeteget hallani a bélmikrobiomról/bélflóráról, de sokan nem tudják, hogy valójában mennyi mindent befolyásol a szervezetben. Azt halljuk a reklámokban, orvosnál, hogy amikor antibiotikumot szedünk, akkor kell mellé probiotkium, de ez csak egy kis szegmense annak, amit szabályoz szervezetünkben a bélflóra. Lássuk tehát, miért érdemes odafigyelni arra, hogy a bélmikrobiomunk jó állapotban legyen és mit tudunk tenni ennek érdekében.

Mi is az a bélmikrobiom és miért fontos annyira?

Bélrendszerünkben baktériumok (jó és rossz), gombák és vírusok közössége él, melyeket együttesen bélmikrobiomnak nevezünk. A tanulmányok szerint minél változatosabb baktériumtörzsek élnek bélrendszerünkben, annál jobb az egészségünk. Az immunitásunk 70%-ban függ a bélflóránk állapotától! Azt is megfigyelték, hogy krónikus betegségben szenvedők (pl. asztma, allergia, ételintolerancia) esetében a bélmikrobiom kevésbé változatos.

A bélflóra szerepet játszik az immunitáson túl még többek között az alábbiakban:

  • méregtelenítés
  • hangulat és stresszre adott válasz
  • gyulladáskezelés
  • emésztés és tápanyagok felszívódása
  • anyagcsere és testsúly
  • enzimtermelés és vitaminszintézis
  • kognitív funkciók
  • alvás

Mi befolyásolja a bélmikrobiomot?

  • Először is a genetikánk. A bélmikrobiom ugyanolyan egyedi mindenkinél, mint az ujjlenyomat.
  • Másodsorban a táplálkozásunk. Ha az étrendünk rostszegény, magas cukor, mesterséges édesítőszer és telített zsírtartalmú, akkor már egy hét alatt lecsökken a „jó” baktériumok száma.
  • Harmadsorban az antibiotikumok, fogamzásgátlók, antidepresszánsok szedése.
  • Negyedjére pedig a stressz, hiszen stressz hatására az emésztőrendszer vérellátása csökken.

Hogyan befolyásolhatjuk a bélmikrobiom változatosságát?

Fogyasszunk több rostot, zöldséget és gyümölcsöt, valamint teljes értékű gabonafélét. A bélrendszerünkben élő “jó” baktériumok növényi rostokkal táplálkoznak és ha növeljük a rostfogyasztást, az segít növelni ezeket a baktériumpopulációkat. Minél több “jó” baktériumfaj található a bélrendszerben, annál több pozitív élettani hatást tapasztalhatunk pl. ellenállóbbakká válunk a környezeti stresszel és a betegségekkel szemben.

Figyelem, ha valaki korábban kevés rostot fogyasztott, fokozatosan kezdje emelni a rostmennyiséget, mert puffadást okozhat, de ez idővel elmúlik!

Mit tehetünk még a bélflóra javítása érdekében?

Ha azt gyanítjuk, hogy a bélmikrobiom nincs egyensúlyban pl. puffadásos tünetek, candida vagy visszatérői húgyúti fertőzés esetén, érdemes fermentált ételeket, mint a savanyú káposzta, kimchi vagy az élőflórás (növényi) kefír, joghurt beilleszteni az étrendbe, hogy elősegítsék az egészséges mikrobiom kialakulását. Ezen túlmenően érdemes probiotikum kúrát is tartani.

A probiotikumok élő mikroorganizmusok, míg a prebiotikumok vízben oldhatatlan növényi rostok, melyeket bár nem tudunk megemészteni, a bélbaktériumok nagyon szeretnek és segítik szaporodásukat.

Prebiotikus növényi rostok kiváló forrásai:

  • Alma
  • Banán
  • Barna rizs
  • Kesudió
  • Lenmag
  • Hüvelyesek
  • Hagymafélék
  • Hüvelyesek
  • Zab
  • Magvak

Szintén elengedhetetlen a stresszkezelés is, mely a következő cikk témája lesz.

Ha személyre szabott segítséget szeretnél a bélmikrobiomod helyreállításában vagy nem tudod, hogy milyen probiotikumot válassz, keress bizalommal!

A cikk szerzője:

Picture of Lilla

Lilla

Varga Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó vagyok, akit saját egészségügyi problémájának megoldása iránti vágy vezetett erre a pályára.

Partnereim