Miért fontos a D-vitamin pótlása télen?

D-vitamin

A napos nyári hónapok elmúltával a szervezetünk D-vitamin szintje csökkenhet, mely számos egészségügyi kockázatot hordozhat. Ez a vitamin – amelyet gyakran „napfényvitaminként” is emlegetnek – kulcsszerepet játszik a csontok egészségében, az immunrendszer működésében, a hormonális egyensúlyban, valamint a bélrendszer egészségében is.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely két fő formában fordul elő:

  • D3-vitamin (kolekalciferol): főként az állati eredetű élelmiszerekben található meg, ill. a bőrben is képződik napfény hatására a májban és a bélnyálkahártyában lévő koleszterinből.
  • D2-vitamin (ergokalciferol): növényi forrásokban és gombákban található.

Bár mindkét típus hasznos, a D3-vitamin biológiailag aktívabb és hatékonyabban növeli a vér D-vitamin szintjét.

A szervezetben a D-vitamin elsődlegesen a kalcium és a foszfor felszívódását szabályozza, amely elengedhetetlen az egészséges csontozathoz és fogakhoz. Emellett szerepet játszik a vírusok leküzdésében, depresszió ellenes, csökkenti a szívbetegségek kockázatát. 

Miért különösen fontos a D vitamin télen?


A D-vitamin legfőbb természetes forrása a napsugárzás. A bőrünkben termelődő D-vitaminhoz elegendő, ha a napfény legalább 15-30 percig éri az arcunkat és karjainkat. Télen azonban a napfény gyengébb és vastag ruházatban járunk, amely megakadályozza a megfelelő D-vitamin szintézist. 


A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, különösen a téli megfázásos és influenzás időszakban. A kutatások kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén nagyobb a légúti fertőzések, például nátha vagy influenza kockázata. 


Télen nemcsak a fizikai egészségünk, hanem a hangulatunk is megszenvedheti a D-vitamin hiányát. A téli depresszió gyakran összefüggésbe hozható az alacsony D-vitamin szinttel. Ez a vitamin ugyanis közvetetten hozzájárul a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” szintjének szabályozásához.

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő D-vitamin bevitelt télen?

Táplálkozással is hozzájuthatunk némi D-vitaminhoz zsíros halak (pl. lazac), tojássárgája, máj, csukamájolaj, valamint D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (pl. növényi italok, gabonapelyhek) fogyasztásával.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy táplálkozással nehéz teljes mértékben fedezni a napi szükségletet, ezért kiegészítők használata gyakran indokolt.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, szervezetünk képes elraktározni, így a pótlás szükséges mennyiségének meghatározása érdekében érdemes laborvizsgálatot végeztetni és orvoshoz fordulni.

Ha étrendkiegészítőkhöz fordulunk, kerüljük a tablettákat és az olyan készítményeket, melyek részben vízben, részben zsírban oldódó vitaminokat tartalmaznak pl. C+D vitamin. Lehetőleg fogyasszuk olaj alapú készítményeket, valamint a jobb felszívódás érdekében szedjünk mellé A vitamint, K2 vitamint és magnéziumot is. 

Én ezt saját, laborlelettel alátámasztott tapasztalatból mondom. Amíg tabletta alapú készítményt szedtem, meg se mozdult a D-vitamin szintem, amint olaj alapú, K2 vitamint is tartalmazó készítményt kezdtem fogyasztani, emelkedni kezdett az eredményem.

Ha az időjárás engedi, töltsünk minél több időt a szabadban, még ha a napfény gyenge is.

Milyen problémákat okozhat a D-vitamin hiánya?

Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a csontritkuláson túl számos krónikus betegség, pl. szív-érrendszeri problémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák (áteresztőbélszindróma) és bizonyos daganatos megbetegedések (mellrák) kockázatának növekedésével.

További hasznos tartalmakért kövesd blogomat, illetve olvasd el az étrendkiegészítők fontosságáról szóló cikkemet is!

Shopping Cart
Ingyenes ebook
Töltsd le INGYENES e-book-omat és fedezd fel azokat az egyszerű, azonnal bevethető tippeket, amelyek segíthetnek lendületesebben és kiegyensúlyozottabban megélni a hétköznapokat!

5 azonnal bevethető tipp!