Miért fontos a D-vitamin pótlása télen?

D-vitamin

A napos nyári hónapok elmúltával a szervezetünk D-vitamin szintje csökkenhet, mely számos egészségügyi kockázatot hordozhat. Ez a vitamin – amelyet gyakran „napfényvitaminként” is emlegetnek – kulcsszerepet játszik a csontok egészségében, az immunrendszer működésében, a hormonális egyensúlyban, valamint a bélrendszer egészségében is.

Mi is az a D-vitamin?

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, amely két fő formában fordul elő:

  • D3-vitamin (kolekalciferol): főként az állati eredetű élelmiszerekben található meg, ill. a bőrben is képződik napfény hatására a májban és a bélnyálkahártyában lévő koleszterinből.
  • D2-vitamin (ergokalciferol): növényi forrásokban és gombákban található.

Bár mindkét típus hasznos, a D3-vitamin biológiailag aktívabb és hatékonyabban növeli a vér D-vitamin szintjét.

A szervezetben a D-vitamin elsődlegesen a kalcium és a foszfor felszívódását szabályozza, amely elengedhetetlen az egészséges csontozathoz és fogakhoz. Emellett szerepet játszik a vírusok leküzdésében, depresszió ellenes, csökkenti a szívbetegségek kockázatát. 

Miért különösen fontos a D vitamin télen?


A D-vitamin legfőbb természetes forrása a napsugárzás. A bőrünkben termelődő D-vitaminhoz elegendő, ha a napfény legalább 15-30 percig éri az arcunkat és karjainkat. Télen azonban a napfény gyengébb és vastag ruházatban járunk, amely megakadályozza a megfelelő D-vitamin szintézist. 


A D-vitamin fontos szerepet játszik az immunrendszer erősítésében, különösen a téli megfázásos és influenzás időszakban. A kutatások kimutatták, hogy alacsony D-vitamin szint esetén nagyobb a légúti fertőzések, például nátha vagy influenza kockázata. 


Télen nemcsak a fizikai egészségünk, hanem a hangulatunk is megszenvedheti a D-vitamin hiányát. A téli depresszió gyakran összefüggésbe hozható az alacsony D-vitamin szinttel. Ez a vitamin ugyanis közvetetten hozzájárul a szerotonin, azaz a „boldogsághormon” szintjének szabályozásához.

Hogyan biztosíthatjuk a megfelelő D-vitamin bevitelt télen?

Táplálkozással is hozzájuthatunk némi D-vitaminhoz zsíros halak (pl. lazac), tojássárgája, máj, csukamájolaj, valamint D-vitaminnal dúsított élelmiszerek (pl. növényi italok, gabonapelyhek) fogyasztásával.

Azonban érdemes megjegyezni, hogy táplálkozással nehéz teljes mértékben fedezni a napi szükségletet, ezért kiegészítők használata gyakran indokolt.

Mivel a D-vitamin zsírban oldódó vitamin, szervezetünk képes elraktározni, így a pótlás szükséges mennyiségének meghatározása érdekében érdemes laborvizsgálatot végeztetni és orvoshoz fordulni.

Ha étrendkiegészítőkhöz fordulunk, kerüljük a tablettákat és az olyan készítményeket, melyek részben vízben, részben zsírban oldódó vitaminokat tartalmaznak pl. C+D vitamin. Lehetőleg fogyasszuk olaj alapú készítményeket, valamint a jobb felszívódás érdekében szedjünk mellé A vitamint, K2 vitamint és magnéziumot is. 

Én ezt saját, laborlelettel alátámasztott tapasztalatból mondom. Amíg tabletta alapú készítményt szedtem, meg se mozdult a D-vitamin szintem, amint olaj alapú, K2 vitamint is tartalmazó készítményt kezdtem fogyasztani, emelkedni kezdett az eredményem.

Ha az időjárás engedi, töltsünk minél több időt a szabadban, még ha a napfény gyenge is.

Milyen problémákat okozhat a D-vitamin hiánya?

Az alacsony D-vitamin szint összefüggésbe hozható a csontritkuláson túl számos krónikus betegség, pl. szív-érrendszeri problémák, inzulinrezisztencia, cukorbetegség, emésztőrendszeri problémák (áteresztőbélszindróma) és bizonyos daganatos megbetegedések (mellrák) kockázatának növekedésével.

További hasznos tartalmakért kövesd blogomat, illetve olvasd el az étrendkiegészítők fontosságáról szóló cikkemet is!

A cikk szerzője:

Picture of Lilla

Lilla

Varga Lilla funkcionális táplálkozási tanácsadó vagyok, akit saját egészségügyi problémájának megoldása iránti vágy vezetett erre a pályára.

Partnereim